visie
Er zijn aanzienlijke inspanningen nodig van alle partijen om de goede toestand in dit gebied te halen tegen 2027.
Wellicht zal het nog enige tijd vergen na het nemen van alle noodzakelijke acties en maatregelen vooraleer het watersysteem van nature hersteld is en de goede toestand bereikt kan worden (speerpuntgebied type 3).
De structuurkwaliteit van het waterlopenstelsel is op de meeste plaatsen goed tot zeer goed. Overtollig slib en resterende vuilvracht en milieugevaarlijke stoffen vanuit huishoudens en landbouw zorgen er mee voor dat fauna en flora nog niet ten volle tot ontwikkeling kunnen komen.
De sanering van de ongezuiverde huishoudelijke lozingen van het centrum van Assenede staat voorop willen de goede toestand in dit gebied behalen. De aanleg van collector Prins-Boudewijnlaan zal een deel van deze vuilvracht inzamelen. Verspreid in het gebied zijn er ook heel wat woningen gelegen waarvoor een individuele behandeling van afvalwater moet voorzien worden.
Het afstroomgebied is een typisch poldergebied met hoge landbouwwaarde. Instroom van nutriënten en bestrijdingsmiddelen naar het fijnmazige waterlopenstelsel dient verminderd te worden. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum beperken, zowel vanuit huishoudens als landbouw. Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden. Waar nodig worden oeverzones afgebakend.
Het gebied wordt ook gekenmerkt door hoge natuurwaardes. Zowel op de Zwartesluisbeek en Vlietbeek maar ook op en langs de vele kreekrestanten die het gebied rijk is. Voor de Rode Geul wordt gewerkt aan ecologisch en hydrologisch herstel, zodat de natuur in de kreek nieuwe kansen krijgt en water wordt opgehouden om periodes van droogte beter te kunnen overbruggen. Ook in de rest van het afstroomgebied dienen de mogelijkheden van waterretentie onderzocht te worden.
Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL08_27 - ZWARTESLUISBEEK.