visie
De laatste jaren zijn er aanzienlijke inspanningen geleverd om de gemeentelijke en bovengemeentelijke zuiveringsinfrastructuur uit te bouwen. Ook de komende jaren wordt de waterzuiveringsinfrastructuur stelselmatig verder uitgebouwd, bv. in de bovenlopen van Wantebeek, Pachtebeek Klaphullebeek. Specifiek voor dit gebied zijn het groot aantal verspreide woningen waarvoor een IBA moet voorzien worden.
Vanuit de landbouwsector is er een sterke, relatief uniforme druk op de kwaliteit van de waterlopen. De laatste jaren wordt een versterking waargenomen van winterse nitraatpieken. Een inhaalbeweging vanuit de landbouwsector zal nodig zijn om deze negatieve evolutie in winterse nitraatpieken om te buigen en de inspoeling van nutriënten naar het waterlopensysteem te beperken. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken. Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden. Waar nodig worden oeverzones afgebakend, bv. langs de Poekebeek worden de mogelijkheden hiervan onderzocht.
Op heel wat plaatsen kan de structuurkwaliteit van waterlopen nog verbeterd worden waardoor een meer geschikt habitat gecreëerd kan worden voor planten en dieren. Een belangrijke meerwaarde van structuurherstel is de verhoging van het zelfzuiverend vermogen van de waterloop. Het afstroomgebied van de Wantebeek en Pachtebeek, bovenlopen van de Poekebeek hebben nog grote natuurwaardes. Om een duurzame populatie van bv. bittervoorn, kleine modderkruiper en bermpje te bekomen wordt de structuur van deze waterlopen verder hersteld. Voor de Wantebeek gebeurt dit ter hoogte van de Kruiskerkestraat en voor de Pachtebeek ten oosten van de Bruggesteenweg. Ook de kokers in de Wantebeek worden vispasseerbaar gemaakt, en de oeverzones van de beek krijgen een aangepast beheer. Een slibruiming op de Pachtebeek ten oosten van de Bruggesteenweg creëert nieuwe kansen voor de biologie.
Op enkele plaatsen zijn er nog lokale wateroverlastknelpunten, voornamelijk ter hoogte van dorpskernen. Winterinundaties langsheen de Poekebeek komen frequent voor doch zonder overlast, deze bergingsmogelijkheden dienen dan ook behouden te blijven. Vasthouden-bergen-afvoeren geldt als strategie. Het vasthouden van het water, het ter plaatse bergen van hemelwater is niet alleen belangrijk om wateroverlast benedenstrooms te vermijden doch ook het vertraagd afvoeren om watertekorten op te vangen is belangrijk. Niet enkel voor het aandachtsgebied van de Poekebeek zelf, doch ook in het kader van drinkwaterproductie te Kluizen is dit een blijvend aandachtspunt.
Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_26 - POEKEBEEK.