visie
De Oude Kale zit dicht bij de goede toestand.
De grootste fysicochemische knelpuntparameters zijn de fosfor- en zuurstofconcentratie. Onderzoek wees ondermeer de waterbodem, de natte sectie en het beperkt zomerdebiet in de waterloop aan als sleutelfactoren die de goede toestand van de waterloop inhiberen. De goede toestand wordt nagestreefd tegen 2027 (speerpuntgebied type 3).
Verder onderzoek naar en aanpak van puntbronnen en diffuse bronnen van waterverontreiniging is aangewezen om tot een goede toestand van de Oude Kale te komen, zowel bij huishoudens als landbouw. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken. Waar nodig worden oeverzones afgebakend. Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden.
De Oude Kale is een relatief geïsoleerd systeem en moeilijk bereikbaar voor vissen. Optimalisatie van de mogelijkheden voor vismigratie van en naar het gebied blijven een aandachtspunt.
De komende jaren wordt verder gewerkt aan structuurherstel van de waterloop met inbegrip van de verdere normalisatie van de bedding van de waterloop in het licht van minimaal ecologische afvoer. Het lokaal weghalen van overtollig slib kan ook in dit kader van belang zijn. Ook op de beperkt aantal zijwaterlopen wordt de structuurkwaliteit waar mogelijk en opportuun opgewaardeerd.
In de bovenloop (tussen Nevele tot Merendree) en benedenloop (zone evenwijdig met het kanaal Gent-Oostende) wordt sterk ingezet op structuurherstel. Een accoladeprofiel wordt toegepast waar mogelijk. Ook de verbinding tussen de waterloop en zijwaterlopen of plassen wordt geoptimaliseerd. Afwaarts de spoorweg te Landegem krijgt de Oude Kale opnieuw een kronkelende loop. Monitoring van de al uitgevoerde acties geeft ons richting voor nog te nemen maatregelen in het gebied. Recreatie en natuurbeleving gaan samen hand in hand, de natuur wordt aangenaam, aantrekkelijk, toegankelijk en educatief gemaakt.
In de zone van de Oude Kale tussen Merendree tot aan het Kanaal Gent-Oostende, de centrale loop van de Oude Kale, wordt de praktisch ongeschonden waterloop en zijn vallei gevrijwaard. Het bestaande onderhoudsschema van de oever, waterkolom en waterbodem van de Oude Kale en zijwaterlopen worden zo nodig bijgestuurd. De Oude Kale vormt een corridor in de vallei die de verschillende groengebieden met elkaar verbindt. De bufferzones langs de Oude Kale versterken de verbindingsfunctie en bufferen de waterloop tegen schadelijke invloeden. De mogelijkheden worden onderzocht van een proefproject waarbij gecontroleerd vastgelegd dood hout een waterloop wordt gebracht om de ontwikkeling van de lokale biologie te stimuleren.
Wateroverlast in het gebied blijft relatief beperkt, een verdere optimalisatie van waterbeheersingsinfrastructuur is een blijvend aandachtspunt. Om het watersysteem klimaatrobuuster te maken wordt de sponswerking van het afstroomgebied van de Oude Kale verhoogd, actief en gedifferentieerd peilbeheer vormt hierbij een belangrijk instrument.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_25 - OUDE KALE.