visie
De Meirebeek heeft al een relatief goede waterkwaliteit, vooral meer stroomopwaarts is de kwaliteit nog onvoldoende. De grootste fysicochemische knelpuntparameters zijn net als voor de Oude Kale de fosfor- en zuurstofconcentratie. De goede toestand wordt nagestreefd tegen 2027 (speerpuntgebied type 3).
In het gebied zijn er nog een relatief groot aantal huishoudelijke lozingen die rechtstreeks of onrechtstreeks in de waterloop terecht komen, bv. Luchteren. Verdere inzameling van huishoudelijk afvalwater en doorvoer naar een waterzuiveringsinstallatie staat hier voorop. Ook vanuit landbouw is er nog een relatief hoge druk op het watersysteem. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum beperken. Waar nodig worden oeverzones afgebakend.
In de zone rond de Borisgracht en de Merebeek stroomafwaarts van de Borisgracht staat het herstel en het instandhouden van een goede waterhuishouding centraal. Verdere verdroging wordt tegengegaan omdat er potentieel interessante graslanden zijn, dit kan geregeld worden door een actief peilbeheer. Ook de Vinderhoutse bossen, die een hoge natuurwaarde hebben, kampen met verdroging. Het is dan ook wenselijk het natuurlijke waterregime te herstellen. Het verwijderen van schanskorven aan de Vinderhoutse bossen kan de waterloop in staat stellen zich spontaan te ontwikkelen. Om de biologie in de waterloop maximale kansen te geven wordt waar maatschappelijk en fysiek mogelijk een proefproject uitgevoerd waarbij gecontroleerd dood hout in de waterloop wordt gebracht.
Wateroverlast in het gebied blijft relatief beperkt, een verdere optimalisatie van waterbeheersingsinfrastructuur is een blijvend aandachtspunt. Om het watersysteem klimaatrobuuster te maken wordt de sponswerking van het afstroomgebied van de Meirebeek verhoogd, actief en gedifferentieerd peilbeheer vormt hierbij een belangrijk instrument.
Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_24 - MEREBEEK + BORISGRACHT + LIEVE.