Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

In het afstroomgebied van de Lieve-Brakeleiken bevinden zich nog een aantal resterende ongezuiverde lozingen vanuit huishoudens die aangepakt moeten worden. Ook vanuit landbouw is er nog een relatief hoge druk op het watersysteem.

De kwaliteit van de Lieve en het Brakeleiken is relatief goed. De goede toestand wordt nagestreefd tegen 2027 (speerpuntgebied type 3).

In het afstroomgebied bevinden zich nog een aantal resterende ongezuiverde lozingen vanuit huishoudens die aangepakt moeten worden. Ook vanuit landbouw is er nog een relatief hoge druk op het watersysteem. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken.

Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden. Voor de Lieve en het Brakeleiken worden de mogelijkheden onderzocht van een multifunctionele oeverzone.

De waterlopen in het gebied, veelal door de mens aangelegd en ingericht om optimaal water af te voeren, vertonen een matige structuurkwaliteit. Meandering van de bedding is veelal niet mogelijk of gewenst maar kleinschalige maatregelen van structuurherstel zonder ruimte inname kunnen de biologie in het waterlichaam ondersteunen. Mogelijkheden hiervan worden onderzocht.

Mede dankzij een goede waterbeheersingsinfrastructuur zijn er relatief weinig overstromingen met schade aan huizen tot gevolg. Het gemaal op de Lieve wordt vervangen door een vispasseerbare stuw die eenzelfde veiligheidsniveau geeft als het pompgemaal.

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL17_154 - BRAKELEIKEN + LIEVE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.