Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

visie

Door de sanering van het Eeklo’s Leiken en verdere inrichtingswerken wordt een uitbreiding van het drinkwatercaptatiegebied van Kluizen mogelijk gemaakt, om de toekomstige drinkwatervraag veilig te stellen.

De kwaliteit van de traag stromende waterlopen is relatief goed.

Ook voor dit waterlichaam zijn de voornaamste knelpuntparameters zuurstof en fosfor in de waterloop. De goede toestand wordt nagestreefd tegen 2027 (speerpuntgebied type 3).

In het afstroomgebied bevinden zich nog een aantal resterende ongezuiverde lozingen vanuit huishoudens die aangepakt moeten worden. Een  gescheiden rioolstelsel wordt aangelegd in Wippelgemdorp - Wippelgem Eindeken en zal de vuilvracht van ruim honderd woningen uit de Burggravenstroom en Avrijevaart halen. Ook vanuit landbouw is er nog een relatief hoge druk op het watersysteem. Verhoogd toezicht & handhaving van de afstandsregels rond waterlopen dient de directe instroom van nutriënten en gewasbeschermingsmiddelen naar de waterlopen tot een minimum te beperken. Via oeverzoneprojecten kan de instroom van nutriënten en sediment vanuit de landbouwpercelen beperkt worden. De mogelijkheden hiervan worden onderzocht.

Door de sanering van het Eeklo’s Leiken en verdere inrichtingswerken wordt een uitbreiding van het drinkwatercaptatiegebied van Kluizen mogelijk gemaakt, om de toekomstige drinkwatervraag veilig te stellen.

Meer natuurlijke oevers en kleinschalige maatregelen van structuurherstel worden onderzocht en waar mogelijk uitgevoerd om de zuurstofhuishouding, het zelfzuiverend vermogen van de waterloop en de ontwikkeling van het biologisch leven te ondersteunen. Deze maatregelen dragen ook bij tot het beter vasthouden van water in de haarvaten van het watersysteem. De aanleg van een retentiebekken van water ten behoeve van de land- en tuinbouw te Kluizen ondersteunt de sector om periodes van droogte te overbruggen.

Vismigratie blijft een aandachtspunt. Verspreid in het gebied zijn er nog een aantal punten die vispasseerbaar en/of vispasseerbaar gemaakt moeten worden, bv. de kokers op de Burggravenstroom ter hoogte van het Bellebargiebos.

Verspreid in het gebied zijn nog een aantal gebieden met hoge natuurwaardes. Specifiek voor de Burggravenstroom zijn de bossen van het Leen en Bellebargie belangrijk voor de instandhoudingsdoelstellingen van de bossen en heiden van het Oostelijk deel van Zandig Vlaanderen. De waterhuishouding van deze bossen wordt hersteld zodat fauna en flora zich optimaal kan ontwikkelen

Meer informatie over de gebiedsgerichte werking binnen dit gebied is terug te vinden op de website van het bekken van de Gentse kanalen.

 

Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_152 - AVRIJEVAART + SLEIDINGSVAARDEKE.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.