Karakterisering oppervlaktewaterlichamen
Er zijn in het Maasbekken 18 Vlaamse oppervlaktewaterlichamen, 39 lokale oppervlaktewaterlichamen van 1ste orde en 95 lokale oppervlaktewaterlichamen van 2de orde.
15 van de 18 Vlaamse waterlichamen, alle lokale waterlichamen van 1ste orde en 64 van de lokale waterlichamen 2de orde behoren tot de categorie 'rivier'.
De Vlaamse oppervlaktewaterlichamen in het Maasbekken behoren bijna allemaal tot de watertypes 'grote beken' of 'grote beek Kempen'. Er komt één 'kleine rivier' voor (Jeker II), drie 'grote rivieren' (kanalen Zuid-Willemsvaart + kanaal Bocholt-Herentals (deels) ; Albertkanaal deel Maasbekken en kanalen Dessel-Kwaadmechelen + Dessel-Turnhout-Schoten deel Maasbekken) en één zeer grote rivier (Maas I+II+III). De drie meren zijn van het type 'groot, diep, eutroof, alkalisch meer'. Voor de lokale waterlichamen van 1ste orde zijn 2 types mogelijk. In het Maasbekken zijn 32 van de 39 lokale waterlichamen van het type 'kleine beek Kempen'. In het zuiden van het Limburgs deel van het bekken bevinden zich ook nog 7 waterlichamen van het type 'kleine beek'.
In het Maasbekken hebben de helft van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen het statuut ‘natuurlijk', 5 waterlichamen hebben het statuut 'sterk veranderd' en 4 het statuut 'kunstmatig'. Sterk veranderde waterlichamen hebben belangrijke hydromorfologische wijzigingen ondergaan ten gevolge van menselijke ingrepen en dienen tegelijk één of meer nuttige doelen (scheepvaart, drinkwater, energieopwekking, bescherming overstromingen, waterregulatie). Waterlopen die het statuut 'sterk veranderd' hebben zijn de Mark, Itterbeek I en II, Weerijs en de Maas I+II+III. Bij de lokale waterlichamen van 1ste orde zijn er 18 de waterlichamen met een natuurlijk statuut en 20 waterlichamen met een sterk veranderd statuut. De 3 meren en de kanalen in het bekken zijn logischerwijs ‘kunstmatige’ waterlichamen.
Opm: deze karakterisering gaat in vanaf de vaststelling van de stroomgebiedbeheerplannen 2022-2027. Voor de analyses en beoordelingen werd gebruik gemaakt van de waterlichamen (karakterisering) en hun normkader goedgekeurd in de stroomgebiedbeheerplannen 2016-2021.
karakterisering oppervlaktewaterlichamen geoloket
Voor het wetgevend kader en de methodiek voor de afbakening en verdere indeling van de oppervlaktewaterlichamen, zie stroomgebiedniveau.
Per waterlichaam kan de karakterisering geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.