Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

fysico-chemie

Zowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter in het Maasbekken.

Maasbekken kaart beoordeling fysico-chemieZowel voor de Vlaamse als voor de lokale oppervlaktewaterlichamen is fosfor de belangrijkste fysico-chemische probleemparameter. Slechts een derde van de Vlaamse waterlichamen en amper 20% van de lokale waterlichamen voldoen voor fosfor. Geleidbaarheid en pH scoren dan weer heel water beter, met respectievelijk 68% en 87% van alle waterlichamen (Vlaams en lokaal 1ste orde samen) die goed of zeer goed scoren.  Bij stikstof en opgeloste zuurstof ligt dit percentage een stuk lager, respectievelijk 43% en 54%.

Vlaamse waterlichamen

Maasbekken grafiek fysico-chemische toestand Vlaamse oppervlaktewaterlichamenMeer dan 70% van de Vlaamse oppervlaktewaterlichamen scoort goed tot zeer goed voor pH, geleidbaarheid en opgeloste zuurstof. Voor totale stikstof en totale fosfor is dit minder dan 40%.  Het Merkske, de Warmbeek en Eisden Mijn scoren goed voor fysico-chemie. De Lossing scoort ontoereikend voor drie parameters: totale fosfor, geleidbaarheid en opgeloste zuurstof. Voor de Dommel zien we een zeer hoge waarde voor geleidbaarheid. Hier zien we duidelijk de invloed van de industrie langs de Eindergatloop.

Lokale waterlichamen

Maasbekken grafiek fysico-chemische toestand lokale 1 oppervlaktewaterlichamenOngeveer 90% van de lokale waterlichamen scoren goed tot zeer goed voor pH, voor geleidbaarheid is dit percentage ongeveer 70% en voor totaal stikstof en opgeloste zuurstof net geen 50%. 4 lokale waterlichamen scoren goed voor fysico-chemie: Bosbeek, Itterbeek, Leyloop en Spillebeek. Niet minder dan 8 waterlopen zijn ronduit slecht: Heerlese Loop, Sluiskensvijver, Eindergatloop, Beek (Tongeren), Beek (Voeren), Horstgaterbeek, Zouw en Ezelsbeek. Voor de meeste waterlopen is deze slechte score te wijten aan een hoge geleidbaarheid of een hoog gehalte aan totale fosfor.

 

 

Per waterlichaam kan de beoordeling voor de verschillende parameters geraadpleegd worden in de waterlichaamfiches.

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.