Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

Grensoverschrijdende samenwerking

overzicht grensoverschrijdende overlegfora op bekkenniveau voor het Dijle-Zennebekken

Naast multilateraal overleg binnen de Internationale Scheldecommissie op stroomgebiedniveau en bilateraal overleg tussen de gewesten wordt ook op bekkenniveau de grensoverschrijdende samenwerking voor het Dijle-Zennebekken versterkt.

In 2015 blies het bekkensecretariaat Dijle-Zennebekken het grensoverschrijdend overleg rond de Dijle met de Waalse collega's van Contrat de Rivière Dyle-Gete en SPW nieuw leven in. Het grensoverschrijdend overleg rond de Zenne werd in 2017 terug geactiveerd in kader van het Life IP project Belini. Centraal staat het uitwisselen van informatie en ervaringen over het integrale waterbeheer en waterbeleid en over de waterbeheerplannen langs beide kanten van de grens. 

Voor meer informatie over het overleg tussen de gewesten en landen, zie stroomgebiedniveau.

 

overzicht van de formele en informele grensoverschrijdende overlegfora op bekkenniveau voor het Dijle-Zennebekken

overlegforum frequentie van vergaderen omschrijving en belangrijke problematieken of thema’s die aan bod komen

Grensoverschrijdend wateroverleg (GOW) Zenne

jaarlijks

Structureel overleg met Waalse en Brusselse collega's. Doel hiervan is onder andere informatie-uitwisseling m.b.t. doelstellingen, planning, acties en maatregelen in het Zennebekken, zowel voor de kaderrichtlijn Water als voor de Overstromingsrichtlijn. Daarnaast worden hier ook thematische en gebiedsgerichte grensoverschrijdende kansen en knelpunten besproken, en kunnen afspraken gemaakt worden voor thematisch en gebiedsgericht ad hoc overleg (IWP).

GOW Dijle-Gete

jaarlijks

Structureel overleg met Waalse collega's. Doel hiervan is onder andere informatie-uitwisseling m.b.t. doelstellingen, planning, acties en maatregelen in het Dijle- en Getebekken, zowel voor de kaderrichtlijn water als voor de overstromingsrichtlijn. Daarnaast worden hier ook thematische en gebiedsgerichte grensoverschrijdende kansen en knelpunten besproken, en kunnen afspraken gemaakt worden voor thematisch en gebiedsgericht ad hoc overleg (IWP).

Lokaal bilateraal overleg

i.f.v. noodzaak

Ad hoc overleg voor specifieke grensoverschrijdende waterlichamen in het bekken, meestal binnen kader van integrale projecten (bijvoorbeeld integraal project Dijle-Laan).

Ad hoc overleg

i.f.v. noodzaak

Ad hoc overleg rond grensoverschrijdende afstemming van monitoring, kartering e. a

Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.