visie
De Vunt ligt op de meeste plaatsen verstopt onder de grond of achter tuinen. De beek heeft op de meeste plaatsen dan ook een slechte structuurkwaliteit. Het opnieuw openleggen van delen van de waterloop, zoals enkele jaren geleden al gebeurde aan een studentenresidentie in Leuven, kan een enorme meerwaarde bieden voor de kwaliteit van de waterloop én de omgeving errond.
De waterkwaliteit van de Vunt is al sterk verbeterd, maar haalt nog niet de goede ecologische toestand. Langs de Vunt zelf, maar vooral langs haar zijlopen de Abdijbeek en de Lemingbeek bevinden zich nog veel niet gesaneerde huishoudens. De waterkwaliteit van de Vunt wordt ook voor een deel mee bepaald door die van de Dijle, omdat een deel van de voeding van de Vunt rechtstreeks van de Dijle komt aan het verdeelwerk Dijle-Vunt. De Vunt wordt dan ook gebruikt als afleiding voor de Dijle bij hoog water.
Een ander mogelijk knelpunt naar waterkwaliteit is de verkeersinfrastructuur. De Vunt wordt gekruist door de spoorweg Leuven-Mechelen en loopt ook onder het op- en afrittencomplex (Vuntcomplex) van de E314. Afspoeling van verontreinigd hemelwater hiervan kan leiden tot verontreiniging in de waterloop, zoals bijvoorbeeld ook voor de IJse het geval is.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL05_89 - VUNT.