visie
De IJse heeft al een relatief goede waterkwaliteit, met waarden voor de biologische parameters die schommelen rond de normen voor de goede toestand (speerpuntgebied type 2), maar vooral zijn bronzone heeft nog sterk te lijden onder verontreiniging. Afspoeling van vervuild water van de Ring, de E411 en de Duboislaan is een belangrijke oorzaak. Daarnaast is het afvalwater dat via de IJsecollector aangevoerd wordt naar de RWZI Huldenberg sterk verdund, wat tot een slecht rendement van de zuiveringsinstallatie leidt. De IJsevallei wordt immers gekenmerkt door verschillende bronnetjes, waarvan vele op de collector zijn aangesloten. Dit geeft bovendien ook aanleiding tot een regelmatige overstortwerking. Het gescheiden opvangen van regenwater en een rechtstreekse aantakking van het bronwater op de IJse blijven belangrijke doelstellingen.
Het hoge nitraatgehalte blijft het belangrijkste fysico-chemische knelpunt. Dit wordt veroorzaakt door het nitraatrijke grondwater dat via de bronnetjes in de IJse komt. Maatregelen op de intensieve landbouw-plateaus zijn nodig om verdere doorsijpeling naar het grondwater te voorkomen.
Karakteristiek voor de IJsevallei zijn de vele vijvers. Omwille van een overbelast rioolstelsel en afstroom van autosnelwegen (bijvoorbeeld de Koningsvijvers) hebben deze vaak te lijden onder eutrofiëring en dichtslibbing. Het deelgebied van de IJse is ook zeer gevoelig voor erosie.
De structuurkwaliteit van de IJse is op vele plaatsen slecht. De ligging van de IJsecollector en een wandel- en fietspad dicht bij de rivier belemmeren echter op verschillende plaatsen de mogelijkheden voor hermeandering. Ook in de dichtbebouwde, verstedelijkte woonkernen ontbreekt hiervoor de ruimte. Het vervangen van de harde oeverversterkingen door meer natuurlijke varianten is een minimumoplossing. Ook het herwaarderen van de waterloop in de bebouwde zones heeft een gunstig effect op het watersysteem. Op plaatsen waar hermeandering wel mogelijk is, dient dit maximaal nagestreefd te worden.
Op de IJse komen ook nog een aantal vismigratieknelpunten voor (bijvoorbeeld ter hoogte van de molen van Loonbeek). Omwille van het ecologisch belang van de IJse is het oplossen van deze knelpunten prioritair.
Om wateroverlast in de toekomst te voorkomen, zullen daartoe geschikte zones, zoals het gebied voor de splitsing IJse- A-IJse, ingericht worden als overstromingsgebied.
Raadpleeg de gegevens over druk & impact, milieudoelstellingen, reductiedoelen & afwijkingen en beoordeling in de waterlichaamfiches VL11_83 - IJSSE.