Vlaanderen integraalwaterbeleid.be

overstromingsgebied Zennebeemden op de Zenne te Beersel - Sint-Pieters-Leeuw – Drogenbos

Het GOG wordt voorzien op de Zenne afwaarts de doorgang onder R0/E19 tot net opwaarts van de Catalasite/Grote Baan. De afbakening houdt rekening met een maximaal stuwpeil van 25,50 m TAW, om invloed tot opwaarts R0 te vermijden. Er wordt een indijking voorzien aan de R0 langs westelijke zijde en de Catalasite langs noordelijke zijde. Bij de uitwerking van het definitieve ontwerp zal nagegaan worden of bijkomende bedijking aangewezen is.
bekken waterloop initiatiefnemer
Dijle-Zennebekken Zenne Vlaamse Milieumaatschappij

Beschrijving

situering GOG ZennebeemdenHet GOG wordt voorzien op de Zenne afwaarts de doorgang onder R0/E19 tot net opwaarts van de Catalasite/Grote Baan. De afbakening houdt rekening met een maximaal stuwpeil van 25,50 m TAW, om invloed tot opwaarts R0 te vermijden. Er wordt een indijking voorzien aan de R0 langs westelijke zijde en de Catalasite langs noordelijke zijde. Bij de uitwerking van het definitieve ontwerp zal nagegaan worden of bijkomende bedijking aangewezen is.

 

 

Motivering

Wateroverlastproblematiek

Het GOG heeft vooral als doel om het knelpunt Negenmanneke in Sint-Pieters-Leeuw te ontlasten. Dit knelpunt is gelegen langs de Zuunbeek, maar het peil van de Zenne bepaalt in grote mate hoe vlot de Zuunbeek kan uitmonden en heeft dus een aanzienlijk effect op het knelpunt.

Daarnaast vermindert het overstromingsrisico aan de Catalsite, gelegen net afwaarts het toekomstige GOG.

Relatie met de waterbeheerplannen

De afbakening van het GOG geeft uitvoering aan een voortgezette actie uit het SGBP 2 6_F_0337 Inrichten van een overstromingegebied op de Zenne ter hoogte van de Zennebeemden (SGBP2: 6_F_0198).

 

meer info over de Zenne ten zuiden BHG


Integraalwaterbeleid.be is een officiële website van de Vlaamse overheid

De Coördinatiecommissie Integraal Waterbeleid (CIW) is een overlegplatform van de diverse beleidsdomeinen en bestuursniveaus die bij het waterbeleid betrokken zijn. Ook waterbedrijven nemen deel aan het overleg. Deze samenwerking zorgt voor een gecoördineerde en geïntegreerde aanpak van het waterbeleid en waterbeheer in Vlaanderen.